De dag van thee

Vandaag is de dag van thee, gordijnen dicht en een comfortabele podcast luisteren. Ook denk ik vandaag terug hoe deze week is geweest op school. Het was een heftige week; conflicten tussen kinderen, diefstal, verwijdering. Daarbij komt dat door mijn gesnurk mijn vriendin amper heeft geslapen, en ik ook slechte nachten maakte. Allemaal lastig, frustrerend en onrustig. Maar deze weken zijn er natuurlijk ook voor om uit te kunnen kijken naar de betere weken. De waardering daarvan wordt dan nog groter.

Buiten dat het een heftige week was, werd ik ook enorm geïnspireerd. Tijdens het invallen voor een collega op het studiebalkon, zag ik twee jochies druk bezig met een opdracht op de laptop. Ik liep naar ze toe om te vragen wat ze aan het doen waren. Blij enthousiast vertelden ze dat ze een opdracht hadden gekregen om hun droomwereld te beschrijven. Geïllustreerd en wel, met daarbij de uitleg hoe en waarom ze die wereld zo voor zich zagen.

Wat een briljante opdracht. De kinderlijke fantasie werd geprikkeld. De kinderlijke fantasie waar ieder volwassen mens zo ontzettend naar verlangt. Open blik, hoofd iets schuin naar boven kijkend en gewoon mogen verzinnen. Echt prachtig. Ze waren bezig met een futuristische wereld, met grote wolkenkrabbers en vliegende voertuigen door de lucht. Het gevoel van de cartoonserie: “The Jetsons”. Mooi!

Toen ik weer terugliep en op mijn stoel zat bedacht ik mij hoe belangrijk die kinderlijke fantasie eigenlijk is. Als je kan fantaseren, dan heb je toch eigenlijk de meeste vrolijkheid in je leven. Die fantasie hoeft ook helemaal geen werkelijkheid te zijn, die fantasie mag gewoon zijn wat hij is. Je kan en je mag gewoon dromen. Daar heeft niemand iets mee te maken. Als je dat oefent, en voor jezelf visualiseert is dat volgens mij een geweldig moment. Dat je even ergens helemaal in meegaat, en daarna weer in de werkelijkheid terugkomt.

Een non-alcohol, non-drugs moment. Gewoon een moment waarin je voor jezelf op een stoel zit en de fantasie de loop laten gaan. En ook echt bewust zijn dat het de fantasie is en niet de werkelijkheid. Dus niet dat je opeens in totale complotten gaat denken, en daar naar gaat handelen, nee. Maar wel dat je wellicht uit die fantasie dingen mee kan nemen die je misschien kunnen helpen voor de toekomst. Net zoals dat werkt met feedback krijgen van anderen. Wellicht ben je het niet met alles eens, maar toch zijn er een paar dingen waar wel iets inzit.

De kinderlijke fantasie op een positief stimulerende manier gebruiken is zo ontzettend belangrijk. Mijn beste vriend vertelde mij in een feedback gesprek dat ik mezelf teveel in een droomwereld laat leven. Dat ik de zaken soms niet realistisch genoeg bekijk, en daardoor in hele hoge pieken kan zitten maar ook in diepe dalen terecht kan komen. Hij heeft in alles wat hij toen zei ontzettend gelijk. Alles klopte. Het was zo mooi. Hij is een realist en ik een dromer.

Oftewel. Geef de fantasie een kans. Train hem en geef hem aandacht. Gebruik je verbeeldingskracht om iets leuks te bedenken. Zoals bijvoorbeeld de eerste zin van deze column: “Vandaag is de dag van thee, gordijnen dicht en een comfortabele podcast luisteren.” Droom, maak mooi, geef liefde aan die dromen, maak de mooiste en liefste dromen werkelijkheid en merk dat je leven daardoor leuker en kansrijker wordt.

Met alle liefde.
Tot volgende week,

K.

Deel dit bericht