IMG_4419

De halve luisteraar

We kennen het allemaal. Je staat op een feestje, je hebt een glas alcohol in je handen en je wordt een halve luisteraar. Iedereen weet dat je eigenlijk naar een rustiger plekje moet lopen om het gesprek goed te kunnen voeren, maar op de een of andere manier blijf je toch je stembanden kapot schreeuwen. Terwijl die andere maar voor de helft luistert!

Dan krijg je een gesprek waar je ‘hm hm’ antwoorden krijgt of ‘ja’ en je hoofd is constant aan het knikken terwijl je je andere oor dichthoudt om nog iets te kunnen verstaan van het gesprek. Wat een waanzin. Kansloze pogingen en de dag erna last van je stem. Terwijl het verhaal jouzelf heel veel doet en de ander het echt aan zijn reet kan roesten, maar het fijn vindt om even iets te doen te hebben op dat feest.

Of je hebt de halve luisteraar die opeens in het gesprek komt binnenvallen. Graag de persoon wil zijn die de aandacht op zichzelf vestigt omdat er een ontzettende onzekerheid aanwezig is en dan een gesprek gaat inbreken. Dat er dan vragen worden gesteld die allang in het gesprek naar voren zijn gekomen en dat je daar dan weer antwoord op gaat geven. En daar wordt dan ook weer half naar geluisterd. AAHHH.

Snappen jullie het nog? Nee, ik ook niet. Het is gewoon belachelijk. Als je ergens een gesprek wil voeren, voer het gesprek dan. Ga niet dat laffe gelul aan omdat je op een feest staat en je eigen onzekerheid daar graag aan iedereen wil opdringen behalve aan jezelf. Als het goed is weet je al precies welke houding bij jou past op een feest, want je onzekere getief daar heeft niemand wat aan.

De halve luisteraar. Eigenlijk is dat een narcist die andermans leven totaal aan zich voorbij laat gaan en puur zijn eigen pik aan het oppompen is. De halve luisteraar. Wat een ontzettende zak is dat. Dat denk ik dan ook van mijzelf. Want soms betrap ik me erop dat ik een halve luisteraar word. Dan voel ik me klote dat ik niet goed heb geluisterd wat de ander aan mij verteld heeft.

Oppervlakkige gesprekken slaan nergens op. Dat is eigenlijk half. Ik wil gaan voor heel. Ik wil het gesprek voeren. Luisteren. En op die manier elkaar verder helpen. Populair doen terwijl je een gesprek inbreekt is een doodzonde. Dan heb je net een lekker gesprek met iemand die wel luistert. Komt die focking halve luisteraar jouw gesprek verneuken met een grap dat ‘de klok nu niet meer daar hangt’ grappig hè Johan!

Krijg de tering! Gelijk de hele dynamiek uit het gesprek. En het erge is, als halve luisteraar heb je ook allang gezien dat er een mooi gesprek aan de hand is, maar jij moet dat weer slopen. Om je onzekerheid op anderen te botvieren omdat je anders denkt dat je niet goed genoeg bent. Nou, weet je wat halve luisteraar? Je bent een klootzak! Lazer op! Zet geen boventoon, doe niet populair. Want je weet best dat je rete onzeker bent.

Tot volgende week,

K.

Deel dit bericht