IMG_1405

Goeroe

Goeroes zijn heerlijk.

Ik denk dat er in elk mensenleven opeens iemand tevoorschijn komt die zo inspirerend is dat je even van de grond wordt gelicht. Je hoort iets waar je al heel vaak over na hebt gedacht, en dat de Goeroe dan exact die gedachtes uitspreekt. Maar hij/zij gaat nog net een stapje verder waardoor je uitgedaagd wordt en je wil blijven luisteren. Want je leert en raakt geïnspireerd! Potverdikkie lekker!

En wie geven dat gevoel? Meesters, juffen, trainers, coaches, mentoren, begeleiders, hoe je ze ook wil noemen. Dus hoe kan het nou zo zijn, dat wij in Nederland bedenken; “Die docenten in het onderwijs met hun vakanties en dat luizenbaantje, weet je wat die kunnen krijgen? De tering!”. Ben je dan gewoon dom? Of ben je gewoon egoïstisch?

Ik weet zeker dat je egoïstisch bent. Je hebt zelf namelijk een fantastische Goeroe gehad Arie Slob, anders was je niet zo hoog in de politiek terecht gekomen. Je raakte geïnspireerd, je voelde kansen en kon dat in een veilige omgeving ontwikkelen. Je bent toch knettergek om dat voor anderen tegen te houden? Om de docenten nog harder te laten werken, geen eerlijk salaris te geven en de bureaucratische administratieve rompslomp te laten toenemen?

Precies! Je voelt dat ik een punt heb, Arie Slob. Mooi. Lekker voor je. Hoe kan het Godverdomme zo zijn, dat er een zwaar lerarentekort is? Inderdaad; ‘Godverdomme’ Arie. Jij bent van een christelijke partij. Jij moet weten hoe het is om in een Goeroe te geloven. Maar hoe kan het dan, dat mensen geen Goeroe meer willen zijn!? Dat is toch bizar! Het is toch briljant om mensen het licht te laten zien? Om de handvatten te bieden naar een mooie toekomst? Waarom denk jij daar anders over Arie?

Ik zal je het nog sterker vertellen, Arie. Ik zat laatst in de bioscoop naar de laatste Star Wars te kijken. Ik heb die films nog nooit gezien en ik zit te snikken in de bioscoop. En waarom? Ik moet janken omdat ik daar Goeroes zie, die mensen iets bijbrengen. Ik had direct herinneringen aan een aantal Goeroes in mijn leven. Die Goeroes die je eigenlijk veel vaker had willen spreken of zien, maar die altijd op het juiste moment net dat duwtje gaven wat ik nodig had. Fucking lekker gevoel.

Dus Arie. Geef de jeugd een toekomst waar wij als land iets aan hebben. Onderwijs is ontwikkeling. Goeroes zijn voor iedereen.

Tot volgende week,

K.

Deel dit bericht