3B748E7F-9ED3-496A-8ADF-17E9529338F3

Helden

Een kleine week geleden heeft mijn vriendinnetje mijn quiz op Instagram gewonnen. De prijs was een boek van Karelscolumn deel 1, maar die heeft zij al. Dus mocht zij een onderwerp aandragen voor mijn column. Na enig twijfelen over de onderwerpen ‘Seks’ en ‘Vrouwen’ kwam er toch uiteindelijk iets anders naar voren. En hier is het dan! Mijn vriendin zei:”Karel, schrijf over je helden!”

Vroeger schold er nooit iemand thuis. Schelden was niet een van onze gebruiken thuis. Dus als ik dan bij vrienden over de vloer kwam waar er toevallig wel iemand schold, was ik daar heel erg blij mee! Gek genoeg. Toen ik in mijn pubertijd zat ging ik steeds meer cabaretiers volgen. Ik zag dat Youp van ’t hek op het podium aan het schelden was en dat mensen daarom moesten lachen en zelfs applaudiseren!

Ik moest het maar wat meer in de gaten houden dacht ik. Ik luisterde steeds meer, en na verloop van tijd kon ik bijna elke conference van begin tot eind meepraten. Het maakte mij niet uit, ik luisterde het wel 100 keer. Veel later begreep ik pas een aantal grappen die er toen verteld werden. Hetzelfde geldt voor Kopspijkers. Ik genoot zo ontzettend van de imitaties, de pruiken en de schmink. Het leek net echt. Dit moet ik toch ook gaan doen?

Daarna ging ik Jiskefet enorm waarderen. Met name Michiel Romeyn. In mijn ogen de man die het meest schijt heeft aan wat men van hem vindt. Hij doet gewoon waar hij blij van wordt, gaat los in situaties en maakt mij aan het lachen totdat ik huil. Van onverstaanbaar praten, tot studentikoze kakker die heel vaak ja ja ja ja ja zegt, of een theaterbezoeker die RAARRR door de zaal heen roept. Ik heb hem 1x een live optreden zien geven bij een boekpresentatie. Ik huilde en had pijn in heel mijn lijf. Heerlijk. Durfde ik dit ook maar.

Jeroen van Koningsbrugge werd een nieuw gezicht voor mij bij het tv-programma Kannibalen. Een broertje van De Lama’s, waar hij later ook lid van is geworden. Bij Kannibalen liet Jeroen zien enorm goede types neer te kunnen zetten en bijbehorende bewegingen en stemmetjes tot in de details beheerste. Deze gast heeft mij ook tot huilen gebracht. Voornamelijk met zijn dronken types en ook wederom onverstaanbare wartaal. Ook nu lukt hem dat.

Momenteel zijn de Partizanen en Ronald Goedemondt twee enorme helden van mij. Hoe zij de hedendaagse actualiteit een spiegel voorhouden is van enorme klasse. Ook weer types, en de meest gekke situaties waarin ze terechtkomen. Hoe los je dat op? Precies. Humor.

Mijn vriendin is mijn grootste held momenteel. Ze geeft zoveel positviteit en toont haar blijk van liefde zo duidelijk aan mij. Eigenlijk is zij de grootste held die ik tot nu toe in mijn leven ben tegengekomen.

Tot volgende week,

K.

Deel dit bericht