IMG_4766

Losmakend!

Zittend in het (nog bestaande) PC Hooft gebouw van de UvA, schrijf ik mijn zesenzestigste column. Toeval? Misschien. Voornamelijk nieuwsgierigheid naar hoe het eruitziet en een leuke, goed uitziende vriendin die me hiernaartoe gelokt heeft: “Kunnen we lekker samen leren Karel, das leuk!”.
Dat extraatje laat ik me natuurlijk geen twee keer zeggen maar het enige vervelende is dat ik op een plaats moet zitten waar ik totaal geen oogcontact met haar heb en ik eigenlijk toch in mijn eentje “studeer”.

Mijn “studie” gaat over de prijzen van de seizoenskaarten bij Ajax en dat in combinatie met werkloze jongeren in Amsterdam. Hoe ik dat bij aan elkaar ga linken?
Sit back, relax, and enjoy the ride.

Ajax gaat de prijs van ongeveer tienduizend seizoenskaarten verhogen! Dat is grappig! Wat een fantastisch moment hebben ze daar voor uitgekozen! Ajax is uit de Champions League, uit de Europa League, uit de KNVB Beker en heeft heel weinig kans op de titel van de Eredivisie. Dan sta je als woordvoerder van Ajax, Miel Brinkhuis, toch niet heel sterk zou je zeggen.
“Supporters in deze vakken hebben hetzelfde zicht als op de hoofdtribune, maar betalen veel minder. Dat willen we nu gelijk trekken.”, aldus Brinkhuis.

Rodney Rijsdijk (met zijn naam verdient hij eigenlijk een Wikiliekse Wiki!) heeft uit woede een open brief aan Edwin van der Sar geschreven, zie hier de link: http://www.rodzooi.nl/voetbal/voetbalbrieven/2015/beste-edwin-van-der-sar-3
Rodney trekt de vergelijking met de hoofdtribune en de tribune ertegenover en claimt meer dan terecht dat er bij de een geen lederen bekleden stoelen en gratis cateringfaciliteiten zijn, die bij de hoofdtribune duidelijk wel aanwezig zijn.
Punt gemaakt. Mooi geschreven Rodney.

Zoals Ajax iets losmaakt bij Rodney zo maakt de SP uit Amsterdam iets los bij mij.
Iets waardoor ik aan mezelf begin te twijfelen.
De SP geeft namelijk een opleiding stand-up comedy aan werkloze jongeren in Amsterdam!
SORRY!? WAT!? Waar ben ik in godsnaam mee bezig!
Waarom studeer ik? Waarom werk ik? Ik wil werkloos zijn en zo mijn droom, die volledig wordt gesubsidieerd door de gemeente, in vervulling laten gaan!
Ik stop nu met mijn studie en zeg direct mijn baan op. Dan krijg ik precies wat ik wil!
Deze gedachte spookt al twee dagen door mijn hoofd en het antwoord weet u allang.

Marianne Poot van de VVD geeft aan dat deze keuze een garantie geeft tot een “enkeltje bijstand” en snel gewijzigd moet worden. Zij wil dat werkloze jongeren ingezet worden als “gezicht van de stad” die toeristen begeleiden en helpen met het vinden van de weg.
Uitstekend voorstel. Lekker doen.

Ik wil die werkloze jongeren daarvoor een beloning geven. Eens in de twee weken mogen ze bij een thuiswedstrijd van Ajax in de skyboxen vertoeven en krijgen ze alle luxe die de bobo’s anders krijgen. De bobo’s gaan dan op de veel te dure seizoenskaart-plaatsen zitten van Rodney en zijn vrienden en geven dan aan Brinkhuis aan dat het belachelijk is dat die mensen daar zoveel geld voor moeten betalen. Zeker voor het niveau wat Ajax de laatste tijd laat zien. Probleem opgelost.

De Wikiliekse Wiki!
Met deze week:
“Cees Juffermans”

Cees Juffermans is Nederlands marathonschaatser, voormalig shorttracker, komt uit Stompwijk en heeft een relatie met shortrackster, Liesbeth Mau Asam.
Juffermans was een van de beste shorttrackers uit de Nederlandse geschiedenis. Hij won zilver op een EK en hij deed mee aan twee Olympische spelen. Bij beide Spelen waren de verwachtingen hooggespannen maar Juffermans kon de verwachtingen niet waarmaken.

Cees Juffermans. In het geval Cees Juffermans spreek je de C uit als een C en niet als een K! Geweldig! Past ook in het rijtje illustere namen: “Wart Beverhoning, Rombout Hogerbeets, Rodney Rijsdijk en nu dus ook; Cees Juffermans”.
Zijn verhaal van de Spelen in Turijn is echt geweldig. Hieruit blijkt dat Juffermans een type met een gebruiksaanwijzing is. Hij werd in de halve finale onderuit geschaatst door een Belg. De Belg werd gediskwalificeerd en Juffermans zou de finale mogen rijden, mits hij de finishlijn had gepasseerd. Dit heeft Juffermans niet gedaan, waardoor hij alsnog uitgeschakeld was. Ik weet niet hoe die situatie is gegaan, maar ik hoop dat de Belg niet over zijn vingers is geschaatst en dat zijn geboorteplaats “Stompwijk” voor zijn vingers waarheid werd.

Tot volgende week,

K.

Deel dit bericht