IMG_0992

Onnavolgbaar

Zo vaak heb ik het gevoel: ‘wat ben ik blij dat ik van die momenten geen foto’s heb’. Het moment wordt dan gelukkig niet kapot gemaakt door een instagram-filmpje of een snapchat-foto of nog erger; een opgenomen filmpje voor het opvullen van je telefoongeheugen, die je nooit meer terug gaat kijken.

In deze tijd is er van alles wel eens een foto of een filmpje gemaakt. Dus als je in momenten bent met anderen en je wil graag een instagram-filmpje maken, laat het filmpje dan het moment versterken in plaats van de dynamiek weghalen. Hoe vaak zie je wel niet dat er ‘opeens’ een foto gemaakt moet worden, terwijl er drie mensen stomdronken zijn, die de morgen erop snoeihard balen van hun vertiefte hoofd op de foto.

Of dat je een superleuk gesprek heb met iemand en dat er dan vanuit het niets zo’n figuur verschijnt die “foto, foto!” roept en de hele dynamiek uit het gesprek verdwenen is. “Eh waar hadden we het ook alweer over?” “Wil je een biertje?” Kutzooi.

Wie zijn die mensen? Die denken dat ze bij een festival filmpjes met hun telefoon moeten maken? Terwijl er tegenwoordig een meerkoppige cameraploeg wordt ingehuurd om sfeerbeelden van het evenement te maken? Ik snap het niet.

“Ik wil superveel filters en volkomen belachelijke plaatjes aan mensen laten zien, zodat er superveel aandacht aan mij wordt geschonken! Terwijl ik in het echt helemaal geen gouden lauwerkrans in mijn haar heb! Maar dat laat ik wel elke dag aan de mensen zien. Oh yeah, #deleven”

“Weet je wat ik dus doe? Ik fotoshop mezelf altijd een paar kilo eraf. Dat is echt vet cool. Want dan zien mensen mij op een foto, wat ik dus eigenlijk helemaal niet ben! Dan zeggen ze altijd tegen me: “Goh! Wat ben jij aangekomen!?” en dan heb ik een reden om drama te maken. Zo lekker! Dan heb ik nog iets aan m’n leven. Anders zit ik ook maar op m’n werk en op de bank te huilen omdat ik eigenlijk geen interessant leven heb. Maar als ik drama kan maken, dan valt het allemaal wel weer mee!”  

De laatste twee voorbeelden weet ik dus niet zeker, maar ik denk dat ik er niet ver naast zit. Het kan wel, zo’n filmpje, maar laat het functioneel en positief zijn! De opties zijn onnavolgbaar. Je kan van alles doen om het leven leuk te maken. Laatst maakte ik een ‘instagram-verhaal’ in het Duits, over het klaarmaken van mijn lunch. Het versterkte mijn lunchbeleving. Want ik was in mijn eentje en mijn Duitse accent werd gewaardeerd door de berichtjes die ik kreeg en mensen werden blij van mijn filmpje.

Een bijdrage aan het bijhouden van de Duitse taal, inspiratie voor het beleggen van andermans brood en een vleugje humor. Ik ben benieuwd welke beleving ik moet krijgen van een volledig vol-geplamuurd meisje met een gouden lauwerkrans op haar hoofd, acht filters over haar snoet en dan van die belachelijke plaatjes ernaast.

Onnavolgbaar!

Tot volgende week,

K.

Deel dit bericht