IMG_0495

Oude televisieseries

De tijden kunnen herleefd worden. Ik kijk naar oude televisieseries waar menigeen mij met een vreemde blik mij aanstaart.
“Waarom kijk jij nu pas Friends? Is er iets misgegaan in je opvoeding? Onder welke steen heb jij geleefd?”
“Huh, Baantjer? Waarom kijk jij opeens Baantjer?”
“Speelde jij in Goede tijden Slechte tijden?”

Als ik naar Friends kijk is het ontzettend fijn om te zien hoe het er vroeger aan toeging en te kijken waar we nu zijn met z’n allen. Dat je ziet dat er een huistelefoon in de woning is, dat mensen moeten wachten voordat ze kunnen bellen, dat bepaalde haar en kledingstijlen toen zeer waarschijnlijk hip waren en dat Phoebe aan de rest moest uitleggen wat een ‘BFF’ is. (Best Friend Forever, duh). Ik als ontzettende onwetende, en geen glossy lezende gozer, dacht dat BFF een verzinsel van Paris Hilton was. Nou, mooi niet dus!

Wat ook interessant is, wanneer je over Friends begint tegen mensen, dat iedereen het goed kent! Ze zijn in eerste instantie verbaasd dat ik erover begin, maar daarna merk ik dat men stiekem jaloers is dat ik nog onwetend ben. De grappen en de situaties zijn allemaal tijdloos en geeft veel herkenning en soms zelfs een harde lach. Ook merk ik dat mensen het meerdere keren kijken. “Oh ik denk dat ik alle seizoenen wel drie keer gezien heb”. Prachtig toch! Iedereen heeft zijn favoriete persoon. De mijne is Chandler. Omdat ik mij het meest met hem verwant voel. Ik ben nu precies op de helft, bij seizoen vijf. Ik vier mijn dagen vrij lekker met met mijn vrienden van Friends!

Voordat ik Friends ben gaan kijken keek ik een aantal afleveringen van Baantjer terug. Door een artikel op de internetsite VICE werd ik weer helemaal geënthousiasmeerd om De Cock en zijn collega Vledder in actie te zien. Potverdomme wat geniet ik! Voornamelijk van de tussenzinnen en de achtergrondgeluiden. De spanningsgeluiden bij de vondst van het lijk en op het einde hoe de moord gepleegd is. Heerlijke samples die mij tot in de vezel kunnen raken. Ook de aflevering met de Koning van de Wallen met de briljante naam: “Stille Adriaan”. Ook de wijze waarop vrouwen een man gaan vermoorden met daarvoor het scheldwoord: ‘Klootzak’, is zo heerlijk geacteerd.

Ook leuk is dat je in de afleveringen van Baantjer ziet dat er nog steeds dezelfde kroegen aanwezig zijn, of dat een acteur het wel of niet gehaald heeft. Prachtserie. Ik vernam dat het binnenkort weer terug op televisie komt, in een nieuw jasje. Ik hoop echt dat ze slagen om er iets tofs van te maken. Maar stiekem ben ik bang dat mijn nostalgie naar toen het nu al van ze gaat winnen.

Oftewel. Nostalgie dames en heren. Je gaat weer even terug in de tijd. Ik denk aan mijn liefdes uit die tijd, ik denk aan wat ik toen deed en hoe ik er toen uitzag. Zie de foto! Uit mijn tijd dat ik de barman was in onze bekendste soap op de Nederlandse televisie; Goede tijden Slechte tijden. Best wel leuk allemaal. Want je onthoudt toch alleen de goede dingen. De slechte doe je weg. Althans, dat doe ik.

Tot volgende week,

K.

Deel dit bericht