Quiz met Ballen

Televisie kijk ik alleen nog maar via mijn computer. En dat ook in een zeer beperkte vorm. Uitzendinggemist, en dan 3 items. Het wisselende satire programma op zaterdag/zondag; Draadstaal, Promenade, Zondag met Lubach en Even tot hier. Spelshow Wie is de Mol als 2e item en als 3e item wat me ontzettend positief heeft verrast de afgelopen weken, Quiz met Ballen.

Dat is een quiz waarin 6 teams, van 3 spelers per team, tegen elkaar strijden om de Cup met Ballen. 2 teams strijden tegen elkaar in elke aflevering. De gehele quiz gaat over het Nederlands voetbalelftal. Bij het gemis van een EK deze zomer, geeft dit programma je toch kippenvel. De vragen gaan over vorige EK en WK’s. Kippenvel en herinneringen die iedereen van deze historische beelden moet krijgen.

Door deze quiz herinnerde ik dat ik met mijn vrienden het WK 2010 steeds op andere locaties heb gekeken. We stonden bij de halve finale op het Museumplein, en het was vol. Heel vol. Giovanni van Bronckhorst scoorde zijn mooiste goal ooit tegen Uruguay. Hij pegelde hem, van een flinke afstand, in de verre hoek, binnenkantje paal. Giovanni scoorde en het Museumplein ontplofte. Ik krijg er nog kippenvel bij als ik dit opschrijf.

Het regende bier, iedereen sprong. Mensen die elkaar niet kenden omhelslden elkaar. Er werd gezongen en geschreeuwd. Het was fantastisch. Nou, dat soort gevoelens geeft deze quiz op een zeer humoristische wijze. Je ziet weer beelden van toen, je krijgt weer dat kippenvel. Je herinnert je weer dingen. Je herinnert hoe diep bedroefd je was, maar je herinnert je voornamelijk hoe leuk het was. Wat je toen deed, wie je toen zag. Door een voetbalquiz. Mooi gevoel.

Kees Jansma, Frank Evenblij, maar voornamelijk Rob Urgert en Joep van Deudekom maken een heerlijk televisieprogramma. Met absoluut de juiste teams en toon. Er is gewoon ontzettend goed over nagedacht. Allemaal mensen die iets met het Nederlands Elftal hebben, of in elk geval met voetbal. Allemaal mensen die absoluut gemotiveerd zijn om een spelletje te spelen en zeker voor de winst gaan.

Deze serie “Quiz met Ballen” is nu afgelopen, maar eigenlijk hoop ik om nog veel meer afleveringen te kunnen kijken. Dat ik weer effe terug kon, naar toen. Dat je weer op dat Museumplein staat te juichen. Of dat je in een kroeg, waar je eigenlijk nooit kwam, opeens voetbal staat te kijken. Dat is toch ook lekker. Kroegen waar je niks mee hebt zijn dan opeens heel belangrijk. Daar staat een TV met voetbal. Er is gelijk sfeer. Biertje. Wauw.

Het kan je twee gevoelens geven:
1. Je baalt dat je dat gevoel deze zomer niet hebt gehad.
2. Je kijkt met een ontzettend blij gevoel terug op die tijd.

Ik zit in team 2. Heerlijk om Jack weer te horen bij doelpunten. Heerlijk om Jansma verhalen te horen vertellen. Beelden die mijn haren doen stijgen. Je zit weer in die tijd. Oftewel; deze Quiz verdiend duizend Ballen.

Tot volgende week,

K.

Deel dit bericht