Voldoening

Het gevoel ergens aan te kunnen bijdragen geeft voldoening. Iets wat volgens mij iedereen nastreeft. Op allerlei verschillende manieren.

Voldoening is altijd een zoektocht naar de balans. Voldoening is gewoon fucking moeilijk. Echte pure voldoening is wanneer je voelt: ‘dit klopt aan alle kanten.’ Maar in de wereld waarin we nu leven wordt alles zo ontzettend op een weegschaal gelegd, dat er altijd een keerzijde lijkt te zijn. Dus dat je nooit echt helemaal blij en voldaan kan zijn, maar dat je ook nog aan de ander moet denken.

Als ik bij mezelf op zoek ga naar voldoening, dan merk ik al heel snel dat er binnen mijn voldoeningen allerlei keerzijdes kunnen zijn. Bijvoorbeeld eten en drinken. Daar kan ik al heel veel mensen mee voor het hoofd stoten. Ik hou van wijn, biefstuk, sperziebonen, aardappelen. Ik denk dat ik bij het uitlopen van mijn straat, al met iemand een discussie kan hebben over de wijze waarop ik eet en drink. Ik kan dan door iemand veroordeeld worden.

Wil ik dan dat iedereen het met me eens is? Nee dat hoeft ook niet, maar wil ik discussies over wat voldoening geeft? Nee. Dus dan op zoek naar voldoening, waar ik niemand pijn mee kan doen. Goed. Nou. Ik kan bijvoorbeeld enorm blij worden van meubels in mijn huis. Een tafel, een kist, een bank. Dat geeft mij voldoening. Iets wat ik dagelijks gebruik en wat in mijn woonkamer staat. Meubels kunnen ook niet terug praten of gaan zeiken dat ik te hard zit, of dat mijn glas niet op zijn tafel mag staan. Heerlijk.

Dit is natuurlijk absurd, maar soms lijkt het alsof je jezelf bij voorbaat al moet verdedigen en dat je jezelf niet goed genoeg hebt ingeleefd in de ander. Volgens mij is het meest voldoenende wat er in het leven bestaat: “iets voor een ander doen” . Dat je een glimlach ziet. Dat je een stimulans merkt, dat je voelt dat jij de ander blij gemaakt hebt.

Dan mag je jezelf in een weegschaal neerleggen, en dan weet je direct dat je die hele weegschaal niet nodig hebt. Want je hoeft jezelf niet af te wegen of je wel het goede zou doen. Wat zijn de intenties? Hoe gedraag ik me tegenover de ander? Als jij weet dat je voor jezelf het goede doet, en daar ook vanuit de ander reactie op krijgt. Laat je dan onderdompelen in voldoening. Zonder twijfel. Geniet.

Kijk naar de ander, kijk dan naar jezelf en bedenk hoe je het mooier kan maken. Zie het mooie, zie het leuke. Want dan zal de ander dat misschien ook wel kunnen zien.

Tot volgende week,

K.

Deel dit bericht