IMG_0259

Alles lekker kut

Rationaliseren is vaak de oplossing voor interne onvrede, maar in bepaalde gevallen gaat dat niet! De basis van woede, ruzie of conflict is de interne onvrede die niet gerationaliseerd kan worden. Je kan het voor jezelf niet helder maken waarom iets gebeurt, je begrijpt het niet. Je kan het niet loslaten en je wordt prikkelbaar naar je omgeving.

In de tijd van het afmaken van mijn scriptie had ik dat heel erg:

“Waarom, is dit allemaal? Zal ik anders gewoon mee kappen? Fuck it. Zal ik zelfmoord overwegen?” Mijn moeder zei toen: “Nou, ik weet wel een bedrijf in Utrecht die je bij zelfmoord kan begeleiden? Ze krijgen goede reviews! Maar hoe ze die reviews krijgen is mij een raadsel…”

Heerlijke moeder! Zo ontzettend gelijk ook. Ze wist dat ik me aanstelde, ging mee in mijn klaagzang over ‘hoe kut het leven’ wel niet is en “steunde” mij in de zelfmoordwens.
De wereld op je schouders nemen, alles willen begrijpen en overal een antwoord op hebben is onmogelijk. Sommige dingen gebeuren, klaar.

Ik werk nu bij een zorgvergelijkingswebsite die mensen helpt overstappen van zorgverzekering. Telefonisch help ik mensen met het inzichtelijk maken van verschillende zorgverzekeringen en de prijzen die daarbij horen. Zo kunnen we samen kijken of overstappen voordeliger is. De meeste mensen zijn heel erg blij met het telefoongesprek. Ze worden bevestigd in hun eigen verhaal en komen tot de conclusie dat ze het zelf al bij het goede eind hadden. Bij sommigen heb ik geen antwoord op de gecompliceerde vragen. Dat is balen, maar het verwerkingsproces van deze beller zal ik niet snel vergeten:

“Volgens mij Karel, Karel is het toch?”
“Ja.”
“Karel het wordt weer tijd dat we met z’n allen in bossen gaan leven. Gewoon in de rimboe. Allemaal lappies voor de edele delen en het lekker met mekaar uitzoeken. De medicijnman in de stam heb brouwsels klaar staan als het misgaat, en de rest is een groot mysterie! Allemaal opgesodemieterd met die ‘eigen risico’s’ en ‘ziekenhuizen met of zonder contract’ gewoon terug naar de basis! Leven met elkander en vrijheid blijheid.”

Natuurlijk! Laat het leven een mysterie zijn! Maak je eigen mooie verhaal. Leef in een wereld waarin jij de hoofdrol speelt en kan genieten van alles wat er is. En als je jezelf tegen iemand hoort zeggen: “Goh, wat zie jij alles toch positief! Dat kan ik echt niet hoor. Het is toch heerlijk om te kunnen zeiken?”
Weet dan dat je dat jezelf aandoet. Dat je zelf die problemen heel graag in je leven wilt. Lekker dag in dag uit zeiken over van alles en nog wat om jezelf lekker kut te maken. Alles lekker kut!

Dat je de hele dag kan rondzingen: “Alles lekker kuhut! Alles lekker kuhut! Ik ga straks naar Utrecht! Yeah Yeah! Ik ga begeleid zelfmoord plegen! Oh yeah! Maar die fucking trein heeft vertraging! Want iedereen is kuhut en dat ligt niet aan mij-hij! Fucking NS! Nu kan ik niet eens voor de trein springen, en moet ik wel naar Utrecht. Wat ontzettend kuhut! Want die gasten in Utrecht, die zijn pas kut! Alles lekker KUT!”

Tot volgende week,

K.(ut)

Deel dit bericht