image

Eerlijk I

De eerlijke weg is ingeslagen.

Discussies.
“Kunst kan je mooi of lelijk vinden, dat is een kwestie van smaak. Daarover kan men discussiëren.”

Als ik in het dagelijkse leven discussies zie dan hoop ik dat ze zinnig zijn.
Ik zeg met opzet ‘zie’, want ik ga discussies namelijk uit de weg.
Maar waarom?
Discussie geeft eerlijkheid de ruimte. Het is een gespreksvorm die een kans biedt om op hetzelfde niveau eerlijk naar elkaar te zijn en daardoor elkaar beter te leren begrijpen.

Ik heb vijf weken lang in een spiegel gekeken die mij alles over mezelf vertelde. Het werd een soort gesprekspartner die alleen de waarheid kan vertellen. Net sprak ik nog met hem:

“Karel! Goedemiddag jongen. Nou je bent lekker laat met je column vandaag hè! Had je maar niet moeten gaan stappen gisteren. En als je dan uitgaat, slappe lul, ga dan niet rekening houden met mensen waar je geen rekening mee kan houden. Dan sta je bangig op de dansvloer een miezerige sidestep uit te voeren terwijl je de glimlachjes van de meisjes in ontvangst neemt maar er verder niks mee doet. Omdat je te schijterig bent om er op af te stappen. Lafaard.
Maar goed, ter zake. Jij gaat discussies uit de weg! Dat doe jij omdat je bang bent. Bang om de ander pijn te doen, bang om in een conflict te raken en bang dat de ander je niet meer leuk vindt. Dan ga je jezelf wegcijferen en neem je voor lief wat de ander vindt. Dat is aardig joh! Lekker de ander laten bepalen! Die weet het beter, die kan het beter, de ander is gewoon beter! Waarom besta jij eigenlijk nog, Karel? Of nee; Kareltje?”

Ik stond met m’n bek vol tanden.
Ik ben volledig uitgeluld door m’n eigen spiegelbeeld.

“Laat ik duidelijk zijn. Volgens mij ben jij een hele toffe gast die zichzelf teveel grenzen heeft opgelegd. Die te vaak z’n bek heeft gehouden op momenten waar iets gezegd had moeten worden. Die te vaak niets gedaan heeft op momenten wanneer er iets gedaan had moeten worden. Puur omdat je een zelfverzonnen grens hebt gecreëerd die jezelf alleen maar kwelt en teleurstelt.”

Anders nog iets?

“Onsje rosbief.”

-Einde gesprek-

Zoals ik al zei, ik ga discussies uit de weg.
Ik heb geen weerwoord gegeven.
Maar dat is misschien maar goed ook.
Straks krijg ik nog discussies met mezelf.

Tot volgende week,

K.

Deel dit bericht