Feestdagen?
De foto is net voor Koningsdag gemaakt. Een plek bezet houden onder de naam “Kerst”? Mooi zeg.
Sint Maarten, Sinterklaas en Kerst. De feestdagen in de laatste twee maanden van het jaar waar men voor vlucht, over discussieert of zonder blikken of blozen extra dagen aan toevoegt.
Sint Maarten! De feestdag waar kinderen langs de deuren gaan om, na het zingen van een liedje, snoep te ontvangen. Tijdens deze dag worden er (wel eens) van tevoren afspraken gemaakt door bijvoorbeeld een briefje in de bus. Op het moment dat de kaars voor het raam brandt doet de bewoner mee, als de kaars er niet staat moeten de kinderen het huis overslaan.
Sint Maarten! Voor veel mensen betekent deze dag:
“Waar kan ik zijn tussen vijf en acht uur vanavond, behalve thuis?”
Een feestdag voor kinderen waar mensen wel of niet aan meedoen of hun huis voor ontvluchten.
Sinterklaas! De feestdag waarop een goedheiligman cadeaus geeft aan kinderen.
Kinderen mogen hun schoen zetten en aan het einde van het feest is het pakjesavond. Waar kinderen allemaal cadeaus uit de zak krijgen en “bedankt Sinterklaas zeggen”.
Sinterklaas! De feestdag voor kinderen die een landelijke discussie veroorzaakt en zelfs arrestaties met zich meebrengt.
Kerst! De feestdag waarop de geboorte van Jezus Christus gevierd wordt.
Er bestaat een eerste en een tweede kerstdag.
Op deze dagen bezoekt men kerken, is men met familie/vrienden aan het eten/drinken, spelletjes aan het spelen of tv aan het kijken.
Iedereen, die kerst viert is rond deze tijd de planning aan het maken over hoe ze die twee kerstdagen gaan indelen en komen er dan achter dat er onvoldoende dagen zijn voor de mensen waar ze het kerstfeest mee willen vieren. Hoe lost men dat op? Extra dagen aan kerst toevoegen! Natuurlijk! Dus komt er zonder blikken of blozen “gewoon” een derde en zelfs een vierde kerstdag!
Zo hoor ik een vriend, als de normaalste zaak van de wereld, tegen mij zeggen: “Ja dan doen we toch vierde kerstdag met de jongens? Lijkt mij een goede optie! Maar dan niet weer steengrillen want dat doe ik die drie dagen daarvoor ook al.”
Conclusie van dit alles:
- Met de eerste twee feestdagen hebben we moeite maar bij de laatste komen we tijd tekort.
- De eerste twee feestdagen zijn bedoeld voor kinderen.
- De eerste twee feestdagen beginnen allebei met Sint.
- Het laatste feest is gelinkt aan een religie.
Oftewel, ik begrijp er helemaal niks van.
Tot volgende week,
K.