IMG_2122

Moraalreiger

De zon schijnt rijkelijk. Op mijn zolderkamer is het warm. Ik kan mijn slaap moeilijk vatten. Brazilië heeft net gewonnen van Kroatië. Videoscheidsrechters zijn nog steeds uit den boze vindt de FIFA. Of nou, de eigen goal van Marcelo moest wel bevestigd worden door de camera op de lijn. Stel je voor dat we het net niet zagen bewegen.

Wat een heerlijk contrasterend beeld met mijn (oude) liefde; hockey.

Het WK Hockey gaat zo heerlijk moraliserend. Alles volgens de regels, alles precies zoals het hoort. Videoscheidsrechter die alles nakijkt of het wel klopt. Controle.

Net zoals een moeder die haar kind van 7 verteld dat hij na school 1 koekje uit de trommel mag pakken en dat ze daarna de koekjes gaat tellen of er wel echt 1 koekje gepakt is.

Een vriend van mij zou zeggen; pff wat een Moraalreiger.
Hockeyers zijn moraalreigers. Maar wel grappige en goede moraalreigers.

Voorbeeld:

Je hebt een hockeyclub; “de Reigers” en een hockeyclub; “de Kikkers.” Onbedoelde machtsverhouding gecreëerd. “ Maar wij doen daar niet moeilijk over. We zijn allebei even goed hoor” vertrouwde een hockeymoeder mij toe.
Moraalreiger.
Reiger. Heerlijk woord. Als ik een reiger zie (maakt niet uit in welke omgeving) dan roep ik altijd: “REIGER!”

Dit komt, ik heb een zwak voor reigers. Ze eten vissen. En laat dat nou net mijn sterrenbeeld zijn. (zie: “Koop een kaars voor je vlam”) Gelijk die spanning. Heerlijk!

 

Het woord reiger. Het past. Bij heel veel dingen of mensen. Zo ook bij de foto. Ik genoot oprecht toen ik langs dit buurthuis liep. Ik baalde dat ik daar niet in de buurt was opgegroeid. Dat ik mijn jeugd kon slijten in het buurthuis dat vernoemd is naar het meest fijne woord.

Ik studeer en mijn geluk is dat ik dan af en toe stage moet lopen bij een maatschappelijke of culturele instelling. Ik weet welk buurthuis binnenkort van mij een sollicitatiebrief gaat ontvangen.

 

Even een intermezzo. Want het woord reiger pas bij zo ontzettend veel!

 

Bij de bekendste darter van Nederland bijvoorbeeld;

-Raymond van Barnereiger

 

Of een historisch figuur:

– Johan van Olde Barnereiger

 

Of de bekendste soap van Nederland: “Goede Reiger, Slechte Reiger.

Of de minder bekende soap: “Onderweg naar Reiger”

 

Einde intermezzo.

 

Tenslotte wil ik iedereen de documentaire “Schoffies” aanbevelen. Dit geeft een prachtig beeld over de Amsterdamse Reiger. Voor en tegenstanders van reigers, maar voornamelijk heel erg grappig.

 

Ik ga mijn weekend beginnen in Hasselt, België. Daar sluit ik mijn comedy seizoen af. Nederland speelt en ik speel tegelijkertijd. Samen staan we sterk. Niemand kent mij daar. Een beetje hetzelfde gevoel wat we hebben met de meerderheid van de spelers van het Nederlands elftal. Alleen maar beter. Als er geen verwachting is kan je het vaak alleen maar goed doen!

 

Tot volgende reiger,

 

K.

Deel dit bericht