107e3c19-f506-4386-ac18-9dc963e0f13a

Mister Positiviteit

Zo word ik wel eens genoemd: “Mister Positiviteit”. Mooi compliment!
Ik gun het zoveel mensen, positiviteit. Vroeger vond ik het heel fijn om lekker te zeiken en te zeuren en mijn negatieve emoties lekker te uitten bij anderen, maar ik heb een aantal jaar geleden ingezien dat dat absoluut geen nut heeft.

Op Lowlands liep ik richting de 24-uurs winkel om twee cappuccino te halen. Voor mijn collega en voor mezelf. Onderweg kwam ik zoveel klaagzangen tegen dat ik elke keer begon te lachen. Ik snap werkelijk niet dat je op een festival, waar je tweehonderd euro voor betaalt, gaat zeiken om shit zoals:

“Ja dan zie ik Gerben dus daar staan, maar dan denk ik waarom haal je dan niet even twee croissantjes. Ik bedoel dat begrijp je toch wel dat ik daar dan ook zin in heb?”
“Waarom gaat Marja daar dan weer zo op reageren dat ik het gevoel krijg van; hallo! Ik ben er ook nog, waarom trek je altijd alle aandacht naar je toe? Jezus!”

Ik lach dan echt hardop en loop vrolijk door naar de 24-uurs winkel. Holy shit. Dit is dus echt wat mensen belangrijk vinden. Blijkbaar is dit de inhoud die ik zou missen als ik niet zo positief was. Waardeer jezelf mensen! Waardeer een ander! Potverdikkeme. Denk je nou echt dat je iemand beter gaat maken door er tegen aan te gaan zeiken of er tegen aan te gaan zeuren?

Je trekt de energie uit jezelf en uit de ander weg. Een lekkere vraag aan iemand stellen waarvan je van tevoren al weet dat het zinvol is, dat is lekker. Dat je al aangevoeld hebt dat een bepaalde vraag, precies in het straatje van je gesprekspartner valt en dat je echte aandacht kan geven aan de ander. Waardoor het gesprek gaat leven en je iemand activeert tot een lekkere conversatie.

Confronteer wanneer je weet dat het iets gaat opleveren. Niet gaan confronteren, om het confronteren. Dat je die drama’s in je leven gaat creĆ«ren omdat het zo lekker is om die negatieve aandacht naar je toe te trekken. “Oh wat is er aan de hand? Waarom heb je dat dan?”

En dat die ander dan lekker de beerput kan opentrekken over alle kutzooi in zijn of haar leven. “Nou Ramon heeft zus en zo gezegd en daarom kan ik niet verder want dat heeft mij zoveel moeite gekost.” Blijkbaar is er dan iets met jezelf aan de hand! Fix dat en ga weer verder. Leer van dat moment en zeik niet meer. Want het levert niks op. Dat weet je zelf ook wel. Positiviteit is veel leuker! Gooi die glimlach aan! En lach om de dingen waar je anders een probleem van zou maken.

Dus wat zegt mister positiviteit?
Hou van jezelf,
Geloof in jezelf,
Lach om jezelf,
Drink op jezelf,
Feest met jezelf,
Straal met jezelf en,
Bewonder jezelf.

Dan zal de positiviteit vanzelf naar je toekomen.

Ik hou van je!
En dat is echt waar.

Tot volgende week,

K.

Deel dit bericht