A99090E2-3F5D-4C0B-8340-42C0E2E502B9

Schiphol

Vanochtend bracht ik mijn vriendin naar Schiphol. Ze gaat een weekendje weg. Met alle liefde breng ik mijn liefje naar mijn geliefde Schiphol. Heerlijke combinatie. Zij zit nu in het vliegtuig en ik loop nog wat rond op Schiphol.

Altijd als ik daar ben heb ik het gevoel dat ik steeds van tijdzone aan het veranderen ben. Ik vind het zo’n prettige vibe. Mensen die op weg zijn naar, of juist terugkomen van. Heerlijk gevoel. Bij sommigen zie je complete reis-stress. Bij anderen zie je de rust zelve, die met alle gemak nog even een broodje eten of om filmpjes van hun telefoon lachen. Fantastisch contrast.

Wat me echt verraste waren de vele groepen marechaussee. Mannen in heftige pakken die breed en serieus kijkend door de hallen van Schiphol surveilleren. Ik denk dat ik wel vijf groepen, van minstens vier man sterk, heb zien lopen. Blijkbaar moet dat. Het gaf mij eerder een beangstigend gevoel dan een veilig gevoel. Maar dat zal vast aan mij liggen.

Grote gasten die hun vinger vlak naast de trekker van hun uzi hebben liggen. Serieus kijkend, of er ergens terreur te ontdekken valt. Onder het mom van: “We gaan de angst er bij iedereen flink in rossen, zodat er hier niks gaat gebeuren. Maar mocht er sneeuw vallen, tsja. Dan weet ik niet of uw vlucht kan vertrekken, meneer. Maar ik loop hier mooi wel met mijn uzi!”

Opeens hoor ik: “Uw attentie alstublieft. Voor taxi’s ga naar de algemeen aangewezen plekken. Ga niet in op taxi’s die u ongevraagd worden aangeboden.” “Your attention please. For taxi’s …”

Ik heb die gasten nog nooit gezien. Nog nooit last van gehad. Het zal wel een toeristen ding zijn. Dat ze toeristen aanspreken die nietsvermoedend op zoek zijn naar vervoer om hun vakantie te gaan vieren in ons land. Ik loop de grote hal uit, wanneer ik de draaideur verlaat en richting de bussen loop word ik opeens opgeschrikt door een luide en agressieve kreet:

Taxi! Hey! Taxi! TAXI!!!” Tegenover mij staat er een groepje van drie mannen. Ze hebben een negatieve vibe om zich heen hangen. Vandaar waarschijnlijk ook die agressieve toon. Een van hen heeft een uitgeprint zwart-geel briefje met daarop het woord: ‘TAXI’. Je voelt en ziet aan alles dat deze situatie niet de bedoeling is.

Deze gasten hebben hun auto ergens staan waar ze eigenlijk niet mogen parkeren, troggelen veel geld van toeristen af, die toch in deze val trappen en zijn eigenlijk helemaal niet blij met wat ze aan het doen zijn. Het maakt me droevig. Ook deze situatie heeft Schiphol niet nodig.

Het is niet goed voor de taxibranche, het is niet goed voor de toerist en het is niet goed voor de ‘taxi-chauffeur’ zelf. Wie zou hier nou iets aan kunnen doen? Ohja! De marechaussee! Die fucking vijf groepen, van vier man per groep, die ik heb zien lopen door de hallen van Schiphol! Maak ook een ronde buiten! Frisse neus! Lekker!

Dan help je die mannen daar buiten ook weer aan een beter leven! Want ze keken zo ontzettend droevig uit hun ogen en schreeuwden zo ontzettend agressief, dat het volgens mij beter is als deze mannen een ander carrièrepad gaan bewandelen. Dan zie ik minder marechaussee binnen, en buiten ook geen illegale taxi-schreeuwers meer! Dan is Schiphol weer leuk.

Tot volgende week,

K.

Deel dit bericht