Bij jezelf blijven

Dat eist deze tijd, bij jezelf blijven.

En dan bedoel ik niet dat je alleen aan jezelf moet denken. Nee. Denk juist aan de ander, door dichtbij jezelf te blijven.

Ik word enorm geconfronteerd met mezelf, nu ik net anderhalve maand samenwoon, hoe ik in deze quarantaine heel erg naar de ander aan het kijken ben. Mijn vriendin en ik zijn anderhalf jaar samen en ik ben heel erg verliefd op haar. Ik wil graag dat het goed met haar gaat en dat ze blij is. Ik probeer me dan net iets te veel met haar te bemoeien zodat ik te weten kom wat er in haar omgaat.

Dit werkt absoluut averechts. Ze wilt juist dingen doen die ze normaal ook zou doen, maar dan thuis. En ze ziet mij als een mooie toevoeging daarbij. Maar die leuke toevoeging hoeft echt niet elk moment te vragen:
“Gaat het goed liefje? Kan ik iets voor je doen? Hoe zorg ik ervoor dat jij het goed hebt?”

Ze wil gewoon dat ik mezelf ben, en dicht bij mezelf blijf. Zodat zij dat ook kan doen en we zo de mooie dingen met elkaar kunnen delen. Zo moeilijk is dat toch niet? Fuck. Deze quarantaine laat mij dat zo enorm zien. Dat ik zo’n onzekere gast ben, die maar hoopt dat het goed gaat met de ander. Of dat de ander mij leuk vindt of goed vindt wat ik doe. Zie onder de column de foto van Ned.

Maar ook toen ik gisteren naar buiten ging om een fietstochtje te maken en naar twee vrienden te zwaaien. Ik was alleen maar bezig hoe andere mensen zich op de fiets gedroegen en of ze tijdens het inhalen wel de 1,5-meter regel hanteerden. Ik genoot helemaal niet van het moment dat ik even buiten was en samen met mijn meisje naar twee vrienden kon zwaaien.

Ik kijk naar de ander, waardoor ik niet mezelf laat zien. Dat is jammer. Maar ik ben blij dat deze quarantaine mij dat heeft geleerd en ik dit mag trainen. Jezelf zijn is namelijk genoeg. Want wanneer ik mezelf ben, pas dan ben ik echt gelukkig. Dat blijft trainen.

Wat een ego-verhaal in een tijd waarin je juist samen met de wereld moet kijken hoe die weer beter wordt! Zo is het absoluut niet bedoeld. Het is eerder een spiegel die mij vertelt een leert:

  • Oordeel niet
  • Doe iets goed voor de ander zonder verwachtingspatroon
  • Geef ruimte
  • Zie het positief
  • Blijf jezelf

Tot volgende week,

K.

PS. En hier de foto van Ned:

Deel dit bericht