Dankuwel meneer.

Lekker weekje weer. Ik heb een boel bijgeleerd. Deze week heb ik met een grote glimlach mogen beleven. Voornamelijk het openbaar vervoer in Amsterdam heeft mij deze week positief verrast. Dit komt door de vernieuwde vorm van communicatie in tram en metro.

In de tram heb je beeldschermen met reclame voor allerlei instanties die ook echt reclame nodig hebben om het product aan de man te brengen. Maar tussen de reclames door wordt er ook gecommuniceerd vanuit het GVB naar de reiziger toe. Een informatief filmpje waarin uitgelegd wordt waarom een deur niet meer open gaat terwijl de tram nog wel stil staat. Jij hebt net jij net je longen uit je lijf gerend om de tram nog te kunnen halen en de deur gaat niet open! Grrr… Het GVB snapt de irritatie maar legt uit duidelijk waarom dit is; de chauffeur kan een boete riskeren wegens het open doen van deuren op een onjuiste positie. Heel goed, voorkomt irritatie. Er is echter 1 uitzondering; mooie vrouwen. Ze hoeven maar een kleine inspanning te doen: een dribbelpasje, hun krullende haren in de wind gooiend, borsten fier vooruit en de kleding goed naar het lijf gevormd. De chauffeur doet met alle liefde in zijn lijf de deur open. De mooie vrouw zegt vriendelijk, “dankuwel meneer” waarop de lelijke chauffeur reageert: “Ja normaal doe ik dit nooit, maar voor zo’n mooitje moet ik wel”. De vrouw loopt gegeneerd door terwijl de chauffeur zijn bedscène met haar fantaseert en het witte stoplicht al 3x gemist heeft.

Deze chauffeurs zijn ook van die gasten die nu tegen mij zouden zeggen: “Als ik nu jouw leeftijd had gehad, dan had ik het wel geweten hoor. Als ik toen wist, wat ik nu weet dan had ik er aan elke hand 5. De pleuris wat zijn die wijven lekker tegenwoordig”.
Maar jij, meneer de tramchauffeur, bent helemaal niet lekker en vroeger ook niet. Wees vooral trots op wat je nu weet, en geniet van je momenten waarop je kan stoppen voor mooie vrouwen, en smelt bij elke “dankuwel meneer”. Maar wees daarna gewoon weer de tramchauffeur die ervan baalt om een kaartje te moeten verkopen, iedereen in het verkeer als mongolen vindt rijden en, op plat Amsterdamse wijze, in steenkolen-Engels uitlegt aan toeristen hoe een OV-chipkaart werkt. “Ja, nee joe’f gat toe teek de ticket and joe have it for thrie dais, ja dat kaartje ja, en den joe check in en joe can go wif every, ja god hoe noem je dat nou, public transportation you like, ja?”.

In de metro hebben ze nu nieuwe policy waarin ze aangeven? aan welke kant je moet uitstappen. Geweldig! Ik had eens een keer een leuk gesprek met een meisje en ik moest er eerder uit dan zij. Net heel stoer gedaan over van alles en nog wat, en dacht op deze manier indruk te hebben gemaakt en liep zelfverzekerd naar de linker deur. En dan gaat de deur aan de andere kant open. Dan sta je een partij in je broek te schijten. En je weet ook direct dat dit een symbool is voor jouw toekomstplannen met dat meisje waar je net zo interessant bij gedaan hebt. Een dichte deur. Dat kan nu niet meer gebeuren, “dankuwel meneer”!

Mijn manager heeft opgemerkt dat er diverse reacties zijn gekomen op mijn column. Hij ziet daarin het enthousiasme van het publiek dat mijn column leest. En daar is hij zeer verheugd over! Ik heb samen met hem het plan opgesteld om de column te gaan schrijven, maar dat die column zo goed zou gaan hadden we nooit verwacht.
Hij ziet wel dat hij moet ingrijpen op die reacties. Hij ziet dat het medium Facebook voor mij een prachtige plek is om mijn column te plaatsen. Echter merkt hij wel op dat de reacties op mijn column de inhoud beïnvloedt. Dat heb ik als schrijver niet bedoeld. Dus om onduidelijkheden, ruzies en narigheid te voorkomen verwijdert mijn manager elke reactie. Dit om de column zo puur mogelijk te houden. Voor reacties kunnen jullie terecht bij mijn manager, die zal de berichten aan mij doorspelen zodat ik die berichten weer kan beantwoorden. De naam van mijn manager is Michael van de Botemalen, hij is altijd te bereiken. Mocht je hem willen contacten, zoek tussen de reacties van de zovele grappige filmpjes op Facebook (vines) en je hebt m! Ik heb een van zijn reacties (wat overigens pareltjes zijn) op de radio genoemd, beluister hier:

http://www.6fm.nl/podcast/1060598/18%2B+-+Cabaretier

Laatste nieuwtje, ik ga nu structureel 1x in de 2 weken op de radio mijn column vertellen! Zoals Michael zou zeggen: “Helemaal te gek”

Tot volgende week!

K.

Deel dit bericht