IMG_1510

Iedereen kan altijd alles beter

Dat is gewoon zo; iedereen kan altijd alles beter. Ik kan net iets geschreven hebben, of de beste grap gemaakt hebben. Ik hoor iemand anders iets voorlezen/voordragen en mijn hele tekst die ik net geschreven heb gaat van een acht naar een twee.

Of je wint een sportwedstrijd, en in de wandelgangen vang je ineens op: “Ja voor dit niveau hebben ze het knap gedaan.” Alle vreugde en blijdschap wordt weggenomen, omdat iemand gezegd heeft dat dit niveau eigenlijk niet zo goed is.

Maar het leuke is, als je je gedachten van tevoren niet zo instelt kom je tot de mooiste dingen. Het gaat puur om durf en niet bezig te zijn met wat de ander ervan vindt. Zo krijg ik veel vragen van mensen waarom ik elke donderdag filmpjes via sociale media (Instagram) maak, met als thema “Lekker Niemand”.

Daar gaat “Lekker Niemand” juist over! Het is het aloude principe. Je doet iets, men is er verbaast over. Stelt zijn vraagtekens erbij, en vraagt ernaar. Vaak als je net even iets scherper of kritischer kijkt kom je erachter wat de kunstenaar bedoelt. Ik vind dat ontzettend leuk.

Kritiek die een artiest krijgt op wat hij/zij maakt is altijd een heikel punt. Van wie neem je het serieus? Bij wie merk je dat er puur afgunst heerst? Wanneer luister je wel? En vooral; wanneer niet?

Voor de maker is de enige remedie. Jij bent degene die het stuk maakt, jij steekt er tijd, moeite en energie in. Jij bepaalt wat jij leuk vindt. Vindt de ander het ook leuk? Mooi meegenomen. Blijf voornamelijk doen wat je zelf leuk vindt. Daar kan de ander ook van opknappen.

En natuurlijk is er altijd iemand die het beter doet dan jij. Dat blijft.
Maar als je van jezelf wint, dan ben je als een kind zo blij.

Tot volgende week,

K.

Deel dit bericht