Iedereen begint straks weer op nul

Dat is toch heerlijk! Iedereen begint straks weer op nul.

Iedereen zit in hetzelfde schuitje, hou je daaraan vast. En weet dat iedereen na deze situatie weer op nul gaat beginnen. Mensen mogen zichzelf thuis bewijzen hoe ze zijn. Hoe verhoud je je tot de ander? Hoe kan ik ervoor zorgen dat het leuk is? Je hebt geen smoesjes meer. Je gaat met de billen bloot. Maar het mooie is, in deze tijd kan je jezelf weer resetten. Wat is nou echt belangrijk?

Zo krijgt de politiek te zien dat er kansen liggen in wat er nou echt belangrijk is voor een land. Zijn dat de banken? Zijn dat aandelenkoersen? Zijn dat bedrijven met alleen een winstoogmerk? Belasting ontduiken? Volgens mij allemaal niet. Je ziet dat de vitale beroepen daadwerkelijk iets toevoegen aan een samenleving. In plaats van de hebzucht van individuen die geld proberen te verdienen. Willen we zo met het land verder? Of misschien toch op een andere manier?

De zorg, het onderwijs al die supermarkten. Ik heb nog nooit vakken gevuld in een supermarkt, maar eigenlijk denk ik dat de regering dat verplicht moet stellen als puber-bijbaan. Het hoort bij je ontwikkeling. En hoeveel ouders danken die onderwijzers nu, terwijl ze anders tijdens een tien-minutengesprek de docent er flink van langs hadden gegeven? “DAT DOET MIJN KIND HELEMAAL NIET”. Dat ouders nu echt kunnen zien wat hun kind tijdens de les doet? En hoe ontzettend knap het is wat die onderwijzer er van probeert te maken?

En ziet de geld-wellusteling nu hoe een vriend/familielid op een intensive-care ligt? En hoe een landgenoot keihard werkt om zijn of haar familielid weer gezond te maken? Wat is er dan nog belangrijk? Gaat het dan om die meeting waar er miljoenen verdiend kunnen worden? Of is dat gesprek ineens minder interessant? En kijkt de geldwolf dan naar het salaris van de zorgmedewerker/leraar? En schrikt die dan? Wat een snoeihard signaal.
Zoals Freek de Jonge het zo mooi in een van zijn gedichten zegt:
“Wees niet bang, je mag opnieuw beginnen.”

Want iedereen begint straks, na de intelligente lockdown, weer opnieuw. Iedereen begint weer vanaf nul. Ik zie het als een kans. Want je krijgt de tijd om te kijken wat je nou echt belangrijk vindt in je leven. Wat je nou echt mooi vindt, en waar je nou echt blij van wordt. Wanneer de deur weer van het slot gaat, is voor iedereen nog onduidelijk. Maar dat het moment gaat komen, daar zijn we van overtuigd. Dan mag je samen gewoon opnieuw beginnen. Dat lijkt me een mooi moment om samen naar uit te kijken.

Hou vol. Ik hou van je.

Tot volgende week,

K.

Deel dit bericht