OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kindernet

Hoe hard ik vroeger wel niet aan mijn moeders hoofd gezeurd heb om televisie te mogen kijken. Dat ik om half zeven naast mijn bed stond om samen met mijn broer de televisie aan te zetten en te zappen naar Kindernet. Terwijl ik nu haast nooit meer televisie kijk. Dat mijn moeder nu tegen mij zegt: “Karel, heb je gisteren nog gekeken naar De Partizanen bij DWDD?” en dat ik dan moet zeggen: “Nee, nog niet. Maar ik kijk het terug.”

Een verandering van tijd. Maar ik kijk met liefde terug naar de tijd van Kindernet. Wat was dat goud. Dan stond ik op, rende naar trap om als eerste bij de afstandsbediening te zijn, maar dan hoorde ik mijn broer al lachend van de trap af stormen en wist ik dat mijn wens ‘op het knopje drukken’ helaas voor mij die dag niet uit zou komen. Maar dat gaf niet, want dan zaten we daarna briljante televisieprogramma’s te kijken.

Ovide en z’n vrienden, Dommel, Dinobabies, Boes, Alfred Jodocus Kwak en mijn twee grootste helden: Bassie en Adriaan. Die twee gasten hebben echt een groot aandeel in mijn jeugd gehad. Spannende televisie, mooie achtergrond geluiden, Adriaan die altijd als een grote broer was en Bassie die de jonge hond speelde. Precies mijn broer en ik. Ook het blauwe pak van Adriaan met die frutsels in het midden. Ook wanneer het spannend werd, dat liedje van Mike Oldfield – Tubular Bells. Prachtig.

Een ander liedje vanuit mijn kindertijd weet ik ook nog heel goed. Het land van Ooit had ook een televisieprogramma, ik geloof op SBS 6. Waar je werd meegenomen door Sap de aardwortel. Dat was ook goud. “Ik ben Sap, een aardwortel jawel. Kom maar met je oortjes, en hoor wat ik vertel.”

In de tijd erna kwam Cartoon Network om de hoek kijken. Cow and Chicken, Dexters Lab, Ed, Edd en Eddy, Hey Arnold! Ook was Fox kids planet op televisie, maar dat mocht ik niet kijken van mijn ouders. Misschien kwam het omdat Kim Lian van der Meij de presentatrice was. Hadden ze toch al die tijd gelijk gehad. Het liedje ken ik wel nog een beetje: “Fox Kids planet, iedereen die kent het! Wil je lachen, dansen spelen? Doe maar lekker mee! Fox Kids planet!”

Toen kwam het begin van mijn pubertijd, die ik echter nooit gehad heb, met op Nederland 3 de programma’s; ZigZag en Klasse. Die mij daarna brachten bij de ‘grote mensen’ televisieprogramma’s zoals Kopspijkers.

Dat is het enige programma wat ik met nog echt herinner wat ik toen keek op televisie. Ik lachte me kapot om de cabaretiers, er werd af en toe gescholden en dat gebeurde nooit bij ons thuis en omdat de imitaties zo ontzettend goed waren. Och wat heerlijk die nostalgie. Mocht ik nog een aantal programma’s zijn vergeten, laat het mij weten in de reacties. Dan neem je ook mij mee naar herinneringen die nu niet direct bij mij omhoog komen. Leuk he!

Tot volgende week,

K.

 

Deel dit bericht