IMG_0622

Nieuw ritme

Spannend hoor, nieuwe ritmes. Vorige week vertelde ik over televisieprogramma’s van vroeger. Voor mezelf een mooi signaal van het zoeken naar zekerheid. Laffe zak natuurlijk. Want vroeger is zekerheid, nu is spannend. Dat komt omdat ik opzoek ben naar een ritme wat er nog niet is. Maar die zoektocht is des te leuker.

Heel veel mensen haten dit. “Ik wil gewoon weten waar ik aan toe ben. Waarom is dit? Waarom moet ik  me kwetsbaar opstellen? Ik haat dat. Ik wil gewoon duidelijk hebben wat ik elke dag doe. Ik hou niet van spannend.” In mijn vakgebied is dat sowieso lastig; Schrijven en stand-up. Maar ook in mijn nieuwe baan als service verlener, met het onderwerp ‘hypotheek’, aan de telefoon.

Bij mijn nieuwe baan is het per geval, vallen en opstaan. Geen dag is hetzelfde, en ik reageer telkens anders op wat er van me gevraagd wordt. Het is zo lekker en ook heel kut. Soms baal ik dat ik geen antwoord heb, terwijl ik het de volgende keer heerlijk vind om een collega een vraag te stellen. Want ik zit nog niet in m’n ritme. Ik ken m’n pappenheimers nog niet.

Met stand-up ben ik mezelf ook aan het ontwikkelen. Ik eis van mezelf om kwetsbaar te zijn. Meerdere comedians hebben mij gezegd dat ik een toneelstuk op het podium ben. “Het is niet echt, Karel. Ik heb niet het idee dat je dezelfde stem hebt zoals ik nu met je praat. Je behandelt niet wat jij vindt, maar alleen wat anderen aan het doen zijn. Wat jij daarvan vindt zeg je nooit!”
Kut man. Ze hebben gelijk. Klap in je bek. Au. En nu er iets mee doen gast!

Holy shit wat was ik bang afgelopen dinsdag. Ik mocht spelen op een open podium en het was mijn kwetsbaarste moment op een podium. Het mag nog veel kwetsbaarder en eerlijker, maar ik heb in elk geval een stap in de goede richting gezet. Wat een fijn gevoel na afloop had ik. Ik zat wel een minuut met mijn hoofd in m’n handen, dat een comedian mij op de schouder tikte en met een verbaasde stem zei: “Hee man, vond je dit kut?”. Waarop ik flink uitademde en met een grote glimlach zei: “Nee man, dit was echt top.”

Volle bak in het diepe, ook op het gebied van comedy op zoek naar een nieuw ritme, wat na de eerste keer uitproberen al gelijk goed voelde. De biertjes achteraf smaakten heel goed.

Heerlijke lessen. Confronteer jezelf, vraag feedback van mensen die je tof vindt en wees blij met successen.
Dat is mijn nieuwe ritme.

Tot volgende week,

K.

Deel dit bericht