Podcasts

Elke ochtend wanneer ik op mijn fiets richting school stap luister ik podcasts. Dan lijkt het op de wijze zoals je vroeger Friends keek. Je hoort de stemmen, je zit erbij, en vaak zeggen ze ook nog iets wat je zelf ook had kunnen zeggen. Alleen doen zij dat dan veel beter en grappiger.

Want ik luister voornamelijk naar podcasts waar humor gemaakt wordt. Mensen die iets moois komen brengen of juist de zware zaken relativeren. Vaak duren ze ook lekker lang. Langer dan een uur, of soms wel langer dan 2 uur. Maar eigenlijk kan het mij niet lang genoeg zijn. . Mijn fietstocht is 45/60 minuten. Maar als ik naar deze podcasts luister, dan smacht ik vaak nog om een kwartier langer te fietsen!

Ik hoorde veel mensen over de Krokante Leesmap praten, dat dat een podcast zou zijn die mij aan het lachen zou maken. Nou dat is zeker zo! De brombeer Marcel van Roosmalen, geeft samen met studentenkoor meisje Noortje Veldhuizen en radiopresentator Roelof de Vries een mooi inzage in wat de huidige tijdschriften ons te brengen hebben. Met puntentelling en al, een fijne podcast om te luisteren!

Wouter Monden ken ik als comedian, maar hij maakt ook naast de theaterplanken een podcast. De Elektra Podcast, over de meest mislukte optredens van cabaretiers/comedians. In mijn geheugen staat nog steeds gegrift dat Roue Verveer te gast was. Daarin is Roue zo aanstekelijk positief dat je gelijk weer meer zin in het leven krijgt, en wellicht dingen ook anders gaat bekijken. Buiten dat is het een grappige podcast, met veel bekende cabaretiers die vertellen over hun zuurste optredens.

De Knorrepodcast van Martijn Koning en Sander van Opzeeland is een heerlijke chaos om naar te luisteren. Twee fantastische comedians die elkaar naar plekken toe brengen waar je nooit had kunnen bedenken terecht te kunnen komen. Zo kan je bij hen horen hoe zij in een gesprek met een potentiële adverteerder van een internetwebsite niet uit de onderhandelingen zijn gekomen. En hoe zij daar dan mee omgaan. Heel erg grappig.

‘Ervaring voor beginners’, ‘In de Kop van’ en ‘Kopstuk’ noem ik in 1 adem. Deze drie podcasts hebben allemaal het doel om de luisteraar iets mee te geven. Ervaring voor beginners wordt begeleid door Theo Maassen, In de Kop van door elke keer een andere cabaretier van het radioprogramma Spijkers met Koppen en Kopstuk door Rutger Lemm en Kyra Bououargane. Iemand die in de culturele wereld zijn sporen heeft verdiend, wordt geïnterviewd en geeft zijn eigen ervaringen aan de luisteraar. Inspirerend en geeft ruimte tot de verbeelding. Niet alles zal over dezelfde weg gaan. Er zijn meerdere wegen naar Rome!

Met mijn favoriete podcast sluit ik af. Voor de Show in Toomler. Deze podcast is gestart in februari 2020 en geeft elke week een nieuwe dosis relativering. Rayen Panday en Stefan Pop nodigen om de week een lid van Comedytrain uit en de andere week doen ze met z’n tweeën de podcast. Bij deze twee heb ik echt het gevoel dat ik er naast zit en dat ik naar mijn vrienden luister die elkaar ervaringen vertellen. Ze proberen ook materiaal uit om te kijken of dat op een podium zou kunnen werken. Het is heerlijk.

Zo ziet u maar wat creativiteit, cultuur, en hoop kan doen en kan geven aan de mens. Het is een basisbehoefte, waardoor de wereld er weer een stukje leuker uitziet. Fijn weekend!

Tot volgende week,

K.

Deel dit bericht