IMG_4832

Energie tanken

Bij het energiestation staat mijn lichaam aan pomp vijf te lurken. Ik sta helemaal alleen bij het energiestation, de andere elf pompen zijn niet bezet. Het lijkt wel alsof iedereen barst van de energie en mijn tank leeg is.

Het zou zomaar door Pasen kunnen komen, of het mooie weer, of die combinatie met een hockeykamp voor kinderen begeleiden waarin ik veel te weinig slaap, ik constant energie aan het geven ben en van mezelf verwacht dat ik de dagen na het kamp gewoon weer op het normale tempo door kan gaan. Dat kan dus niet. Mijn energie raakt op.

Mijn omgeving merkt dat ook direct. Ik ben prikkelbaar, zie beren op de weg, ga aan de gekste dingen twijfelen en zeg stellig tegen mijn omgeving “dat ik helemaal niet zo ben”. Wat absoluut wel zo is. Alleen heb ik dat niet door, of wil ik het niet doorhebben.
Ik word onnodig emotioneel.
Ik ben iemand die zijn rust nodig heeft. Ik kan niet constant gaan. Ik moet dat verdelen. Dus ben ik op mijn vrije dag aan pomp vijf gaan lurken.

Terwijl ik in bed lig besluit ik aan een boek te beginnen wat al een tijd op mij aan het wachten is. Het heet “Een grootse mislukking” en is geschreven door Rutger Lemm. Lemm is een voormalig lid van de Comedytrain geweest en hij bedenkt grappen voor het televisieprogramma “Dit was het nieuws”.
Deze informatie, en een interview uit de krant, is voor mij reden genoeg geweest om het boek aan te schaffen. Ik heb het tot het vijfde hoofdstuk gelezen en het is nu al een schot in de roos. De meter van pomp vijf begint sneller te lopen.

Lemm geeft mij oneliners waar ik mijn onzekerheid in kwijt kan. Ik quote:

  1. “Degene met het verantwoordelijkheidsgevoel is altijd de zeikerd, terwijl de lanterfanters van deze wereld de dienst uitmaken.”
  2. (over het uitgaan in Berlijn) “Uiteindelijk was ik te beheerst en te cynisch om echt los te gaan. Het ging mij om het afstrepen van mijn lijstje, om de anekdote (…), terwijl anderen gewoon kapot wilden gaan.”
  3. Ik was er altijd trots op geweest dat ik een romanticus ben, een dromer. Intussen trok mijn leven aan mij voorbij.”

Dank je wel, Rutger Lemm. Elk punt wat ik van jou heb gequoot is op mijn lijf geschreven. Of dat positief is, is een tweede, maar dat je het zo met mij deelt maakt het voor mij een stuk dragelijker. Het accepteren ervan gaat een stuk eenvoudiger.

Een vriendin van mij maakte het voor mij ook eenvoudiger. Ze zag me bij het energiestation staan en gaf mij, al energie tankende bij pomp vijf, extra energie. Ze adviseerde me een lied. Dit om mijn negatieve emoties om te buigen naar positieve energie. Ik bloosde een beetje, ik vond het heel lief van haar.

“Vrouwen hebben hier een zesde zintuig voor”, zei een voice-over stem ineens.
“Dat klopt”, zei ik.
Heel vreemd dat ik opeens tegen een fictieve, voice-over stem aan het praten ben, maar goed. Dat hoort erbij.
“Het is een nieuw nummer van Maaike Ouboter”, zei de vriendin.
Zij schoot raak met haar nummer “Dat ik je mis” bij het televisieprogramma “De beste singer songwriter van Nederland”. Nu schiet ze bij jouw “emotionele flow” raak met het liedje “Lijmen”.
En dat doet ze.

Ik ben klaar met tanken. Pomp vijf is leeg en ik zit vol. Dus zo voelt bijtanken. Proberen veel bij te slapen, gewoon toegeven dat ik hier nu eenmaal doorheen moet en de hulpmiddelen en mensen die me willen helpen, tot me nemen.

De voice-over stem vertelt me: “Ik heb je lang niet zo gezien Karel! Ik hoop dat je niet vaker dit soort geintjes gaat uithalen.
Ik stel hem gerust:
“Dat komt goed voice-over stem. De komende tijd zal ik mijn energie beter verdelen.

De Wikiliekse Wiki!
Met deze week:
“Luitzen Wallis de Vries”

Luitzen Walles de Vries was een Nederlands Politicus die leefde van 1849 t/m 1928. Hij was een Friese Antirevolutionair en heeft in de Eerste en Tweede Kamer gezeten. Ook is hij wethouder en burgemeester van de gemeente Barradeel geweest. Luitzen Walles de Vries was een lokale grootheid, die vooral als streekafgevaardigde optrad.

Luitzen Walles de Vries. De naam die mijn top vijf van mooiste namen rond maakt:
1. Wart Beverhoning
2. Rombout Hogerbeets
3. Rodney Rijsdijk
4. Cees Juffermans
5. Luitzen Walles de Vries

Ik ben zeer blij met deze top vijf.
Over Luitzen Walles de Vries gesproken; ik hoop echt dat hij in zijn politieke carrière de slogan: “Liever Luitzen” gebruikt heeft, of “Luitzen Walles de Vries, de Fries die zijn eigen provincie zo graag vertegenwoordigt dat hij ook wel bekend staat als “de Vries””.

Tot volgende week,

K.

Deel dit bericht